Om oss

Jag, Gundela Viberg, bor tillsammans med min man Bo Olovsson och våra två barn, Melica född -95 och Micael 97 på en liten gård i Sproge på sydvästra Gotland. Sproge är en strandsocken som ligger 5 mil söder om Visby (innanför Karlsöarna). På gården finns förutom ett tiotal hästar även hundar, katter och höns. Se vidare hästar mm.

Jag och min man har hållit på med hästar sen barnsben, jag mest med ridning och körning medan han har föredragit trav. Av den anledningen har vi dels ett par ridhästar men också travare samt en islänning och gotlandsruss.

På gården finns ett stall med sex boxar, ett utestall med 4 platser samt en ligghall. Eftersom stallet är litet och det inte förekommer någon ridskoleverksamhet har vi lätt att vara flexibla och anpassa oss efter behov och önskemål.

ERFARENHET/UTBILDNING

Under många år har jag arbetat inom vård och omsorg (undersköterska). Jag har också själv varit patient i flera år då jag i början av 90-talet hade en besvärlig knäskada. Det gav mig större förståelse för vad det innebär att ha en funktionsnedsättning. Mina djur hade en stor betydelse för min rehabilitering. Framförallt var det fantastiskt att kunna rida, både fysiskt och mentalt när jag annars tog mig fram med kryckor. Då hade jag dock inte kännedom om hästunderstödd terapi utan förlitade mig på min känsla av att det hjälpte mig.

2003 började jag arbeta som personlig assistent. I mina arbetsuppgifter ingick även ridträning. Vartefter upptäckte jag att mina erfarenheter av att ridning hjälper till att ge förbättrade funktioner väl överensstämde med andras. Härmed väcktes intresset alltmer för rehabilitering/habilitering med häst vilket ledde till att jag utbildade mig till Ridterapeut. Idag har jag kunskapen om hur hästens unika egenskaper kan hjälpa människor på många olika vis. Jag vill därför ge andra människor möjlighet att bevara eller förbättra sina funktioner med hjälp av häst. Hästar är dessutom suveräna på att ge livsglädje när man som mest behöver det!

 >